Sporten met een beperking kan nu nog beter en fijner

Nieuws - Sporten met een beperking kan nu nog beter en fijner

Wat een bijzonder toeval dat tijdens de Paralympische Spelen het eerste Dirk Kuyt Foundation Sportplein wordt geopend. Het doel van dit sportplein is om de drempel om te kunnen sporten te verlagen voor mensen met een beperking in het bijzonder.

Het sportplein is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Lions Brittenburg, Dirk Kuyt Foundation, gemeente Noordwijk en Sportbedrijf Noordwijk dat o.a alle sportfaciliteiten in Noordwijk beheert en ’s Heeren Loo. 

De Lionsclub Katwijk-Noordwijk “De Brittenburg” heeft de opbrengst van € 140.000,- van hun tweejaarlijkse boksgala dat in 2019 plaatsvond, toegekend aan de Dirk Kuyt Foundation ten behoeve van de aanleg van een multifunctioneel sportveld op het park van ’s Heeren Loo. Dat Dirk Kuyt hier direct enthousiast over was is geen toeval. Het park bevindt zich vlakbij zijn geboortedorp Katwijk en Dirk voelt een grote verbondenheid met de bewoners van het zorgpark. Zo startte Rondje NL afgelopen zomer nog in Noordwijk om vervolgens heel Nederland in beweging te brengen samen met ambassadeurs van de stichting. 

Tineke van Iperen opende namens ’s Heeren Loo de feestelijke middag, Lion’s Brittenburg voorzitter Hein de Jong vertelde over de aanleiding en het ontstaan van het initiatief. Dirk Kuyt sprak de aanwezige bewoners van het park dankbaar toe: “Jullie geven mij altijd heel veel energie. Ik vind het fantastisch om te zien dat iedere sporter met een beperking altijd het maximale uit zichzelf haalt. Dat is ook het belangrijkste in het leven. Alles eruit halen wat erin zit!” 

Vervolgens opende Dirk samen met een van de bewoners van het park het eerste Dirk Kuyt Foundation sportveld. In een één tweetje schoot Dirk de bal met een harde rechtse de bal door de ingepakte goal. 

Het sportplein past helemaal in het nieuwe concept van bewegen van het woonzorgpark. In het nieuwe verzamelgebouw Plein 6 zijn twee sportzalen en een zwembad. Maar aangezien de sportfaciliteiten een stuk kleiner zijn dan in de oude situatie, is het uitgangspunt: ‘waar mogelijk sport je buiten’. Daarom is het sportplein een perfecte aanvulling op de andere sportvoorzieningen. Het plein is een plek om te ontmoeten, te sporten en te bewegen voor mensen van 's Heeren Loo en voor mensen uit de omgeving. De gemeente Noordwijk zal voor de laatste doelgroep een programma maken buiten de tijden dat 's Heeren Loo het plein gebruikt.