RondjeNL

Van 27 t/m 31 mei 2021 organiseerde de Dirk Kuyt Foundation het evenement Rondje NL. In vijf dagen gingen we langs vijf verschillende regio’s in Nederland om mensen met een beperking te stimuleren om te blijven bewegen. 

Samen sporten
Tijdens Rondje NL koppelen we vijf Paralympische sporters aan vijf onbekende sporters. Gedurende hun Rondje, dat rollend/lopend/hardlopend wordt afgelegd, worden zij gevolgd en ondervraagd door een meereizende reporter die benieuwd is naar de overeenkomsten en verschillen tussen beide werelden.

Doe mee!
De Dirk Kuyt Foundation maakt sporten voor mensen met een beperking bereikbaar en met Rondje NL willen we zoveel mogelijk mensen inspireren om in beweging te komen en blijven. Kijk wie een steuntje in de rug kan gebruiken en ga samen op pad in je eigen omgeving. Maak zelf een mooi sportmoment met iemand uit je omgeving (tag ons en #RondjeNL gelijk even!).

Gebruik voor jouw #RondjeNL bijvoorbeeld de gratis app eRoutes en krijg eenvoudig wandelroutes en hardlooproutes van de gewenste afstand, vanaf elke locatie. En de ronde route leidt je weer terug naar waar je begint!

 

  

Paralympische deelnemers #RondjeNL:

 

Titel afbeeldingBarbara van Bergen - Paralympisch zitskiën

Barbara van Bergen was een fanatieke atlete die zich toelegde op de meerkamp en polsstokhoogspringen. Ze deed mee op nationaal niveau en stopte in 2006 met wedstrijden. Dat jaar werd ze aangereden op haar motor, waardoor ze een dwarslaesie opliep. Tijdens het revalideren kwam ze in aanraking met rolstoelbasketbal en in die sport stoomde ze door naar het Nederlands team. Daarmee deed ze mee aan de Paralympische Spelen van Beijing 2008, Londen 2012 en Rio 2016. In Londen en Rio won ze met TeamNL brons. Momenteel stort ze zich weer op haar andere passie: zitskiën. Voor PyeongChang 2018 wist ze zich niet te kwalificeren. Ze richt haar pijlen nu op Beijing 2022.

 

Titel afbeeldingCorné de Koning - Paralympisch roeien

Corné de Koning is geboren met een beenafwijking. Dit heeft hem echter er nooit van weerhouden zichzelf te beperken in zijn doen en laten. Dat heeft hij naar eigen zeggen ook grotendeels te danken aan zijn oudere broer en zus. “Mijn broer en zus namen mij overal mee naartoe. Natuurlijk hielden ze rekening met mijn beperking, maar we gingen niets uit de weg. Ik heb daardoor een positieve instelling ontwikkeld en ga geen uitdaging uit de weg."
Hij roeit inmiddels zes jaar bij het Aegon Nationaal RoeiTeam. Zijn mooiste roeimoment was in 2017 toen hij voor het eerst wereldkampioen werd in de PR2 Mix2x. Momenteel werkt hij toe naar de Paralympische Spelen om daar zijn droom te verwezenlijken: goud halen!

 

Noah Mbuyamba - Paralympisch bladerunner

Titel afbeeldingNoah Mbuyamba heeft zijn hele leven al een grote passie voor sport gehad en voetbalde zijn hele jeugd. Na een “horrorvakantie” in Indonesië met zijn vrienden in de zomer van 2017, moest hij het voetbal loslaten. Tijdens deze vakantie liep hij door een scooterongeluk een compartiment syndroom op. Medisch gezien gemakkelijk op te lossen, maar in drie ziekenhuizen werd er niets gedaan. Na vijf dagen kreeg hij uiteindelijk hulp in Singapore en werd zijn leven gered door een amputatie.
Precies een half jaar na deze amputatie was hij alweer aan het rennen. Hij traint nu hard om zijn nieuwe droom, deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs 2024, waar te maken.

 

Titel afbeeldingLisa Kruger - Paralympisch zwemster

Lisa Kruger werd in 2000 gezond geboren, maar viel in 2006 hard van een muur. Hierbij brak ze meerdere botten in haar linkerarm. Na een operatie leek het goed te gaan, maar helaas begon ze steeds meer last en pijn te krijgen en begon haar linkerarm steeds krommer te staan. In het ziekenhuis bleek dat de val haar groeischijf van haar spaakbeen zo beschadigd had, dat één bot niet meer groeide (Madelungse Deformiteit). Ondanks dat haar droom is uitgekomen, goud in Rio, wil ze blijven dromen. In Tokyo wil ze nogmaals dat geweldige gevoel meemaken op het erepodium.

 

Titel afbeeldingGeert Schipper - Paralympisch triatleet

Sinds een vliegtuigongeluk in 2004 heeft Geert Schipper een incomplete dwarslaesie en is hij rolstoelgebruiker. Sinds 2005 is hij bijzonder actief in verschillende aangepaste sporten. In 2012 kwam hij via het handbiken in aanraking met de triatlon. Een uitdagende tak van sport bestaande uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer handbiken en 5 kilometer wheelen. Zijn hobby is inmiddels zijn werk geworden. In augustus 2014 werd hij opgenomen als PRO triathlon atleet bij de NTB en behaalde hij achtereenvolgens de derde plaats op het WK 2014 in Edmonton (Canada), een vierde plaats op het WK in Chicago in 2015 (VS) , een derde plaats op het WK in Rotterdam 2016 en in datzelfde jaar een zilveren medaille tijdens de Paralympics in Rio.

 

 Zij doen samen mee met:

 

Titel afbeelding

Eugenie van Huijgevoort

Eugenie was topfit toen ze in maart 2017 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg. De vooruitzichten waren goed, ze zou er met bestralingen en chemotherapie weer helemaal bovenop komen. Door een noodlottige complicatie als gevolg van chemotherapie kreeg ze echter een acute vaatafsluiting. 9 dagen na haar laatste hardlooprondje verloor ze haar onderbeen en een maand later moest ook haar knie worden geamputeerd.
Al snel hierna ging Eugenie werken aan haar herstel. Eerst met de handbike, daarna weer terug naar crossfit. Na ook weer te hebben leren fietsen op een tweewieler, wil Eugenie nu beginnen aan het avontuur om weer te gaan hardlopen.

 

Titel afbeeldingRemon Pankow

Remon is 25 jaar en komt uit het Zeeuwse Goes. Vanwege zijn licht verstandelijke beperking woont hij in een woongroep met 8 anderen. Naast zijn werk in De Hippe Zeeuw is fietsen zijn grote passie. En als hij niet fietst is hij op een andere manier aan het bewegen. Sinds kort is zijn wekelijkse zwemuurtje weer mogelijk, waar Remon ook erg van geniet.

 

Titel afbeelding

Rafael Verheij

Rafael leeft al sinds heel jong met een caudalaesie (beschadiging van de bundel zenuwen onder het onderste deel van het ruggenmerg) als gevolg van een neuroblastoom.
Ondanks deze beperking heeft Rafael geleefd, gewerkt, gestudeerd en gesport in binnen- en buitenland. Op zijn reizen bezocht hij 34 landen. Als kind was hij in elke sport al zeer competitief: zwemmen, paardrijden, tafeltennis. Maar ook leerde hij diepzeeduiken en deed hij mee aan een Ironman in Auckland.
Bij terugkeer in Nederland in 2016, kwam hij tijdens een revalidatietraject in aanraking met rolstoelsporten. Na rugby en basketbal te hebben geprobeerd, werd hij rolstoelhandballer en werd hij op 50-jarige leeftijd gevraagd voor Team NL.

 

 

Titel afbeeldingRolf Timmer

Rolf Timmer is een duizendpoot. Niets is hem teveel. Door de week werkt hij als vrijwilliger bij Radio Loco in Coevorden alwaar hij administratieve werkzaamheden uitvoert. De weekenden vult hij met zijn grootste passie, namelijk sport. Want als hij niet zelf aan het sporten is dan staat hij langs de zijlijn om zijn favoriete clubs aan te moedigen.. Wat Rolf zo bijzonder maakt is, dat hij ondanks zijn fysieke beperking die hij sinds zijn geboorte heeft, niet bij de pakken neer is gaat zitten. “Ik wil niet teveel stil staan bij mijn beperking. Zolang ik alles nog kan doen pak ik het aan.”

 

Titel afbeelding

Niels Joosen

Niels woont in Oosterhout. Naast zijn werk in een tuincentrum is Niels vele uren op zijn racefiets te vinden. Vanwege zijn visuele beperking woont hij onder begeleiding. Eén van zijn begeleiders is Eugenie, die ook meedoet aan Rondje NL. Niels trainde voor de beklimming van de Mont Ventoux toen de trainingen stopten vanwege de uitbraak van het Covid-virus.
Eugenie hielp hem door deze moeilijke tijd heen en zorgde dat hij bleef bewegen. Nu Eugenie na haar amputatie weer wil gaan hardlopen, wil Niels voor haar geld inzamelen zodat zij op een blade kan hardlopen en hij ernaast kan fietsen.

 

Bekijk hier de reportages van dag 1 t/m 5:

 

 

 

Wil je meehelpen om nog meer mensen met een beperking structureel aan het sporten te krijgen?

Doneer dan nu!


Bekijk wat we nog meer doen.


Kaart Rondje NL

kaart rondjenl dirkkuytfoundation 20052021