Sporter van de maand

Sporter van de maand

Elke maand steunen wij één sporter met een beperking om zijn/haar sport zo goed mogelijk te kunnen beoefenen. Bekijk hieronder welke sportliefhebbers al benoemd zijn tot Sporter van de maand en lees hun mooie en bijzondere verhalen.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ‘Sporter van de maand’?

Klik hier voor de spelregels!


Jessica Laumen

Leeftijd: 68 jaar

Haar sport: golfen

Jessica is net met pensioen. Meer vrije tijd betekent voor haar dat ze nog meer op de golfbaan zal staan. Sport is altijd al belangrijk voor haar geweest.

Jaren geleden is ze meerdere keren geopereerd aan nek en rug. Helaas hebben die operaties geleid tot forse fysieke beperkingen. In en om het huis loopt ze nog, de rest doet ze met de rolstoel. Jessica speelde hockey en volleybal. Door haar beperkingen moest ze kiezen voor een andere sport en dat werd rolstoeltennis. Dat deed ze met succes: ze behoorde zelfs tot de top 10 van de wereld.  Door een busongeluk raakte ze geblesseerd aan haar arm, waardoor tennis niet meer mogelijk was. Golfen werd haar nieuwe sport. Op de golfbaan maakt ze gebruik van een zogenoemde Handicart. 

De Dirk Kuyt Foundation betaalde een reeks golflessen voor deze vrolijke en positief ingestelde sportliefhebber. Jessica, veel succes en plezier op de golfbaan!

Monique Boom

Leeftijd: 46 jaar

Haar sport: boksen

Monique gaat twee keer per week naar bokstraining. De trainingen zijn speciaal voor mensen met Parkinson. Ze weet sinds twee jaar dat ze aan deze progressieve, chronische ziekte lijdt.  Het boksen is goed voor o.a. het uithoudingsvermogen, de balans en de spierkracht. Bovendien is het gezellig en wordt er veel gelachen. 

Verder danst Monique graag (o.a. Salsa, Bachata en Kizomba). Ze gaat elke week naar dansles. De combinatie van het dansen met de Latin muziek maakt Monique vrolijk. Het boksen en het dansen werken voor haar als medicijn, zegt ze zelf. 

Monique stuurde ons een enthousiaste mail in de hoop dat zij Dirk Kuyt Foundation Sporter van de maand zou worden. Ze was dan ook zeer blij verrast met ons goede nieuws: zij is onze Sporter van de maand juni en wij betalen haar jaarabonnement voor Parkinson Boksen.

Ton van Lingen

Leeftijd: 53 jaar

Zijn sport: wielrennen

Tot 2014 bestond het leven van Ton voor een groot deel uit windsurfen. Hij was windsurfer op hoog niveau en bovendien ontwikkelde en produceerde Ton windsurfplanken. 

Sinds hij de diagnose AL-Amyloïdose kreeg, is wielrennen zijn passie. Amyloïdose is een zeldzame en progressieve ziekte. Ton kreeg chemo’s en een stamceltransplantatie. Artsen adviseerden hem om veel te sporten en bewegen. Niet alleen om de aangedane zenuwen en spieren zo sterk mogelijk te houden, maar ook om goed voorbereid te zijn op een eventuele 2e stamceltransplantatie. 

Ton traint 5 keer per week: 2 keer in de vorm van fysiotherapie en krachttraining en 3 keer per week op de fiets. Hij heeft allerlei mooie, sportieve doelen voor ogen: bijvoorbeeld een fietstour rondom alle provincies in Nederland en meedoen met de Special Games voor getransplanteerden. Met onze financiële bijdrage heeft deze Sporter van de maand kleding en een vermogensmeter voor het wielrennen aan kunnen schaffen. Succes Ton!

Sander Koomen

Leeftijd: 43 jaar

Zijn sport: paratriathlon

Naar aanleiding van een advertentie van NOC*NSF bezocht Sander een talentendag op Sportcentrum Papendal. Hij kon daar verschillende sporten uitproberen, waaronder triathlon. Nu, 4 jaar later, staat de paratriatleet 23e op de wereldranglijst. Zijn doel is om de top 10 te bereiken.

Bij alle onderdelen (zwemmen, fietsen en hardlopen) wordt hij bijgestaan door zijn guide. Sander lijdt aan het Usher-syndroom. Dat is een zeldzame, erfelijke aandoening waardoor zijn gehoor en gezichtsvermogen langzaam minder worden. Sander is zeer slechthorend en heeft een gezichtsveld van 7 graden, alsof hij door een rietje kijkt. Brighty, zijn hulphond, brengt de nodige rust in zijn leven.

Deze topsporter, die daarnaast ook trotse vader én spreker is, ontving van de Dirk Kuyt Foundation een bijdrage voor materiaal voor zijn fiets. Sander hoopt dat hij zich zal plaatsen voor de Paralympische Spelen van 2024. Wij wensen hem heel veel succes!

Foto: Sander (rechts) met zijn guide Davy.

Brigitte van der Laan

Leeftijd: 47 jaar

Haar sporten: framerunnen, zwemmen, fitness en wandelen

Brigitte is creatief, sportief en energiek. Ze is moeder van vijf kinderen. In 2012 werd een hersentumor bij haar geconstateerd. De operatie die daarop volgde, heeft grote gevolgen gehad. Haar coördinatie en evenwicht zijn verstoord, haar zicht en gehoor zijn sterk verminderd en lopen is lastig. Na een lange revalidatieperiode heeft sport haar gebracht waar zij nu is, zo zegt ze zelf. Brigitte is, ondanks alles wat er op haar pad kwam, positief ingesteld.

Ze zwemt graag, doet aan aquaspinning, ze maakt heel wat kilometers op haar driewielfiets, ze gymt wekelijks met een gymgroep en ‘wandelt’ veel met haar loopfiets. Voor haar operatie werkte ze als lerares op een basisschool. Nu is ze met veel plezier klassenassistent. “Zo dicht mogelijk bij mijn oude ik komen”, dat is haar spreuk die haar elke dag nog motiveert.

De Dirk Kuyt Foundation leverde een bijdrage aan haar nieuwe framerunner. Brigitte verheugt zich erop om deel te nemen aan hardloopevenementen, samen met valide sporters. Wij wensen haar veel succes en plezier met de framerunner!

Fotograaf: Koen Wieringa

Marloes Vos

Leeftijd: 30 jaar

Haar sport: triathlon

Marloes studeerde Dierwetenschappen en werkt momenteel fulltime als productmanager in de agrarische sector. Ze heeft een neurologische/spier-aandoening die ervoor zorgde dat zij tot vijf jaar geleden in een rolstoel zat. Door onder professionele begeleiding haar spieren en brein te trainen, heeft zij de afgelopen jaren een enorme vooruitgang geboekt op het gebied van spierzwakte en aansturingsproblemen. Haar doorzettingsvermogen heeft haar ver gebracht. In het begin van die trainingsperiode was ze blij en trots toen ze een klein stukje kon rennen. Inmiddels haalt ze de eindstreep van een volledige triathlon. Ze sport gemiddeld 15 uur per week. Ze ziet sport als haar medicijn.

Bij trainingen en wedstrijden is haar buddy aan haar zijde. Marloes heeft de regie en ziet haar buddy als haar ‘tweede brein’. Hij/zij navigeert, zorgt voor veiligheid in het verkeer en checkt Marloes als het minder gaat met haar lijf. Ze doet mee aan de ‘gewone’ recreatieve sport en niet aan parasport. Al jaren zet zij zich in voor inclusie in de sport. Ze noemt zichzelf een ‘adaptive athlete’. De inzet van een buddy zorgt vaak nog voor strijd met de organisatie. Zij zou graag zien dat de inzet van buddies niet alleen geaccepteerd wordt voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor mensen met een ‘andere’ beperking. Zij hoopt dat daarmee sport toegankelijker wordt voor velen.

De Dirk Kuyt Foundation droeg financieel bij aan aanpassingen aan haar stuur, die zorgen voor een goede houding tijdens het fietsen. Eén van de doelen van deze triatleet is om in september 2022 mee te doen aan de Challenge Almere-Amsterdam. Marloes, veel succes!

Fotograaf: Sonja Jaarsveld

Cathry Strijbosch

Leeftijd: 35 jaar

Haar sporten: elektrisch rolstoelhockey, zwemmen, duiken

Cathry is keepster bij TeamNL: elektrisch rolstoelhockey. Die sport doet ze al 24 jaar en nog steeds met veel plezier. Niet alleen de sport vindt ze geweldig, maar ook alle zaken eromheen doet ze graag. Ze is als penningmeester bestuurslid van haar club GP Bulls in Eindhoven. Bij de KNHB is ze competitieleider voor regio zuid. Vanaf haar geboorte heeft Cathry een spierziekte (SMA) en is daardoor rolstoelgebonden. Eén keer per week zwemt ze bij de fysiotherapeut. Vroeger was tafeltennis haar sport, maar dat bleek te inspannend voor haar lijf. Ze houdt van duiken en dat doet ze regelmatig in een zwembad. Ze heeft prachtige herinneringen aan de keren dat ze naar Curaçao is geweest om daar te duiken. Cathry werkt op de financiële administratie van een afvalverwerkingsbedrijf. In haar vrije tijd gaat ze graag uit met vrienden en familie.

Het besturingssysteem van haar elektrische sportrolstoel kon ze de afgelopen tijd niet goed meer bedienen omdat de kracht in haar spieren afneemt als gevolg van de spierziekte. Cathry denkt vooral in mogelijkheden en zocht naar manieren om een nieuw besturingssysteem te kunnen aanschaffen. Ze stuurde een mail naar de Dirk Kuyt Foundation en dat zorgde ervoor dat ze kan rekenen op onze financiële bijdrage. In augustus van dit jaar zal ze ons land vertegenwoordigen op het WK Powerchairhockey dat in Zwitserland zal worden gehouden. Cathry, veel plezier en succes in het goal!

Fotograaf: Kees-Jan van Overbeeke

Rob van der Eijk

Leeftijd: 35 jaar

Zijn sporten: boccia en huifbed rijden

Rob speelt al boccia sinds zijn 13e. Vele jaren deed hij dat op internationaal niveau. Hij maakte verre reizen voor grote toernooien, o.a. naar Christchurch in Nieuw Zeeland. Rob is ernstig beperkt door een hersenbloeding bij zijn geboorte. Door al zijn hobby’s en bezigheden leeft hij een gevarieerd leven. 

Bo is zijn trouwe hond, die helaas niet bij hem kan wonen, maar waar Rob wel vaak en met plezier voor zorgt. Twee keer per week gaat Rob naar de dagbesteding, waar hij computerwerk doet. Hij luistert graag naar muziek en vindt het leuk om naar de bioscoop te gaan. Regelmatig wordt een ritje met de rolstoelfiets gemaakt. Rob kijkt graag naar sport op tv. Tot voor kort ging hij regelmatig naar het Goffertstadion om bij de wedstrijden van zijn geliefde club NEC te zijn.

Zo nu en dan maakt Rob een rit op paarden: huifbed rijden. Dat is een speciale manier van paardrijden voor mensen met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking, waarvoor gewoon op het paard zitten niet mogelijk is.

Tijdens alle trainingen en wedstrijden is Rob’s onmisbare en gewaardeerde assistente aan zijn zijde. Zijn wens is om weer terug te komen op zijn oude, hoge spelniveau in zijn klasse BC3. Deze enthousiaste en fanatieke boccia-speler kon rekenen op een bijdrage van de Dirk Kuyt Foundation voor nieuwe materialen. Rob, wij wensen je veel bocciasucces en -plezier!

Ivar van Rijt

Leeftijd: 15 jaar

Zijn sport: rolstoeltennis, rolstoelbasketbal en para-ijshockey

Ivar hoopt dit jaar zijn mavo-diploma te behalen. Daarna wil hij graag een sportopleiding gaan doen. Hij speelt rolstoeltennis met de talentengroep van de KNLTB. Daarnaast traint hij bij zijn eigen club, Dash'35, en speelt hij competitie met lopende leeftijdgenoten. Sinds vier jaar speelt Ivar ook rolstoelbasketbal. Hij doet dat bij de Nederlandse Basketball Bond én bij zijn eigen vereniging Rotterdam Basketbal. 

Toen Ivar nog lopend kon sporten, deed hij aan atletiek waar vooral de cross en veldloop bij hem favoriet waren. Sinds vier jaar maakt hij gebruik van een rolstoel. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de pijn en het krachtverlies in zijn benen. Ivar laat zich er niet door beperken. Naast tennis en basketbal speelt deze sportfanaat sinds kort ook nog para-ijshockey. Dit is een nog onbekende sport in Nederland. Er zijn nog te weinig spelers voor een competitie. Af en toe speelt Nederland, waaronder Ivar, tegen teams in Europa. 

De Dirk Kuyt Foundation ondersteunde hem financieel bij de aanschaf van zijn nieuwe sportrolstoel. Ivar wil heel graag het hoogste niveau in de sport bereiken. Wij wensen hem veel plezier en succes om dat doel te bereiken!

Hidde Buur

Leeftijd: 18 jaar

Zijn sport: paracycling

Hidde woont sinds een jaar op Papendal, het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. Wielrennen is zijn passie, zowel op de weg als op de baan. Sinds kort wordt hij door de bond gezien als ‘Internationaal Talent’. Hij hoopt vurig dat hij in 2024 aan de Paralympische Spelen mee kan doen.

Naast alle tijd die hij besteedt aan wielrennen, volgt Hidde de opleiding Marketing & Communicatie op de Young Talent Academy in Nijmegen. Deze opleiding is opgezet voor talentvolle (top)sporters. Momenteel loopt hij stage bij de Nederlandse Handboog Bond.

Hidde is vanaf zijn geboorte rechtszijdig beperkt. Hij beschikt over een groot doorzettingsvermogen. Hij heeft een aantal jaren in competitieverband gevoetbald. Zijn talent voor wielrennen werd pas twee jaar geleden ontdekt bij een open training van de KNWU Paracycling. De Dirk Kuyt Foundation droeg bij aan een nieuwe baanfiets. Wij wensen onze Sporter van de maand oktober veel succes! Op naar de wereldtop!

Jan Lolkema

Leeftijd: 46 jaar

Zijn sporten: voetbalscheidsrechter en tennis

Jan heeft zelf ook gevoetbald, maar hij wist al snel dat hij het veel leuker vond om als scheidsrechter op het veld te staan dan als speler. Inmiddels heeft hij jarenlange ervaring als scheidsrechter. Jan was arbiter bij amateurvoetbal op het veld. In de zaal floot hij eredivisiewedstrijden. Met veel plezier was hij scheidsrechter bij de Homeless World Cup, het wereldkampioenschap voor dak- en thuislozen, in 2015 in Amsterdam.

In 2012 maakte Jan een misstap en hij wist meteen dat het mis was met zijn knie. In de jaren erna volgden vele doktersbezoeken en operaties. In 2018 werd zijn onderbeen geamputeerd. Drie maanden na de amputatie kreeg Jan zijn eerste beenprothese al en zette zijn eerste stappen.

Zijn grote wens was om weer als scheidsrechter op het voetbalveld te staan. Met een speciale sportprothese, waar de Dirk Kuyt Foundation een bijdrage aan leverde, heeft Jan zijn wens gerealiseerd. Binnenkort gaat hij, na nog wat laatste aanpassingen aan de prothese, met regelmaat jeugdwedstrijden fluiten. Jan, veel succes en plezier op het voetbalveld!

Noortje van Bindsbergen

Leeftijd: 37 jaar

Haar sport: atletiek (zittend werpen)

Zittend werpen is haar passie. Het is de sport die haar fysiek en mentaal veel heeft gebracht. Noortje traint vier keer per week: kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen. Een aantal maanden geleden werd ze internationaal geclassificeerd. In haar klasse is ze één van de weinigen in Nederland.

Noortje heeft een hersenbeschadiging (cerebrale parese) en maakt in het dagelijks leven gebruik van een rolstoel. Vroeger heeft zij o.a. gevoetbald en gejudood. Haar doel is om in september 2022 deel te nemen aan het WK Para Atletiek in Japan. Haar andere grote doel: als atlete naar de Paralympische Spelen 2024 in Parijs.

De Dirk Kuyt Foundation leverde een bijdrage aan een nieuwe werpstoel, zodat Noortje haar sport nog beter kan uitoefenen. Wij hopen van harte dat zij haar grote doelen gaat behalen en dat we Noortje zullen zien schitteren als atlete van TeamNL.