Februari 2022

Sporter van de maand - Februari 2022

Marloes Vos

Leeftijd: 30 jaar

Haar sport: triathlon

Marloes studeerde Dierwetenschappen en werkt momenteel fulltime als productmanager in de agrarische sector. Ze heeft een neurologische/spier-aandoening die ervoor zorgde dat zij tot vijf jaar geleden in een rolstoel zat. Door onder professionele begeleiding haar spieren en brein te trainen, heeft zij de afgelopen jaren een enorme vooruitgang geboekt op het gebied van spierzwakte en aansturingsproblemen. Haar doorzettingsvermogen heeft haar ver gebracht. In het begin van die trainingsperiode was ze blij en trots toen ze een klein stukje kon rennen. Inmiddels haalt ze de eindstreep van een volledige triathlon. Ze sport gemiddeld 15 uur per week. Ze ziet sport als haar medicijn.

Bij trainingen en wedstrijden is haar buddy aan haar zijde. Marloes heeft de regie en ziet haar buddy als haar ‘tweede brein’. Hij/zij navigeert, zorgt voor veiligheid in het verkeer en checkt Marloes als het minder gaat met haar lijf. Ze doet mee aan de ‘gewone’ recreatieve sport en niet aan parasport. Al jaren zet zij zich in voor inclusie in de sport. Ze noemt zichzelf een ‘adaptive athlete’. De inzet van een buddy zorgt vaak nog voor strijd met de organisatie. Zij zou graag zien dat de inzet van buddies niet alleen geaccepteerd wordt voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor mensen met een ‘andere’ beperking. Zij hoopt dat daarmee sport toegankelijker wordt voor velen.

De Dirk Kuyt Foundation droeg financieel bij aan aanpassingen aan haar stuur, die zorgen voor een goede houding tijdens het fietsen. Eén van de doelen van deze triatleet is om in september 2022 mee te doen aan de Challenge Almere-Amsterdam. Marloes, veel succes!

Fotograaf: Sonja Jaarsveld