September 2021

Sporter van de maand - September 2021

Jan Lolkema

Leeftijd: 46 jaar

Zijn sporten: voetbalscheidsrechter en tennis

Jan heeft zelf ook gevoetbald, maar hij wist al snel dat hij het veel leuker vond om als scheidsrechter op het veld te staan dan als speler. Inmiddels heeft hij jarenlange ervaring als scheidsrechter. Jan was arbiter bij amateurvoetbal op het veld. In de zaal floot hij eredivisiewedstrijden. Met veel plezier was hij scheidsrechter bij de Homeless World Cup, het wereldkampioenschap voor dak- en thuislozen, in 2015 in Amsterdam.

In 2012 maakte Jan een misstap en hij wist meteen dat het mis was met zijn knie. In de jaren erna volgden vele doktersbezoeken en operaties. In 2018 werd zijn onderbeen geamputeerd. Drie maanden na de amputatie kreeg Jan zijn eerste beenprothese al en zette zijn eerste stappen.

Zijn grote wens was om weer als scheidsrechter op het voetbalveld te staan. Met een speciale sportprothese, waar de Dirk Kuyt Foundation een bijdrage aan leverde, heeft Jan zijn wens gerealiseerd. Binnenkort gaat hij, na nog wat laatste aanpassingen aan de prothese, met regelmaat jeugdwedstrijden fluiten. Jan, veel succes en plezier op het voetbalveld!